Nintendo DS

Nintendo’nun 2004’te çıkardığı 1 dokunmatik ekrana (alt ekran) ve Wi-Fi bağlantısı sahip olan portatif el konsoludur. Adının açılımı Dual Screen yani çift ekrandır ve kod adı ise NTR dir, anlamı Nitro’dur ve yapım aşamasındaki ismidir. DS Oyunları dışında Gameboy Advance oyunları ile de uyumludur. İlk olarak E3 2004 oyun fuarında Nintendo tarafından duyurularak çıkış resmiyetini kazanmıştır.Rakibi sayılan PSP(Play Station Portable)’den grafik özellikleri açısından geride olmasına rağmen Nintendo’nun portatif konsollardaki başarısı ve ünü ile satışlar bakımından PSP’yi geride bırakmıştır.DS’in başarısının önemli bir nedeni ise dokunmatik ekranı ve mikrofonu ile oynanıştaki eğlenceyi ön plana çıkarmasıdır.Bu nedenle daha büyük bir oyuncu kitlesine hitap etmektedir.DS’in oyun dışındaki özellikleri ise şunlardır;Pictochat sayesinde başka DS sahipleri ile kablosuz iletişim,DS download Play sayesinde tek kartuştan çoklu oynama olanağı,saat-takvim ve alarm özelliği.

Ayrıca konsol wii ile bağlantı özelliklerinede sahiptir,wii’den ‘nintendo channel’ vasıtasıyla demo oyun gönderilebilir(download play yöntemiyle) ve oyun içinde çeşitli aktiviteler yapılabilir(Geometry wars,Pokemon vs.).Bu bağlantı özellikleri birçok oyuncu tarafından sınırlı göründüğünden DSi’larda bu geliştirilecektir.

Nintendo-DS

Nintendo’nun son el konsolu Nintendo DS ile yapabilecekleriniz:

1000’den fazla DS’e özel ve 1500’e yakın Gameboy Advance oyunu oynayabilirsiniz.
Kalemi (Stylus) ile oyunlarda etkileşim gücünü artırabilirsiniz.
Kablosuz bağlantı teknolojisi (Wireless) ile Internet’e girebilirsiniz.
Aldığınız DS oyunlarını dilerseniz arkadaşlarınızla, dilerseniz dünyanın öbür ucundaki birisiyle oynayabilirsiniz. Üstelik 8 kişiye kadar!
Çeşitli aparatlar sayesinde resim, müzik ve video açabilirsiniz.
Oyunlar: Nintendo konsolu olmasının DS’e getirdiği en büyük avantaj oyunlardır. Hem GBA hem DS oyunları oynatır. Kendini özgü dokunmatik ekran ve mikrofon sistemi DS oyunlarını farklı kılar. Pokémon, Mario, Zelda, Metroid, Star Fox gibi Nintendo’ya özgü oyunlarda onu PSP’den farklı yapan bir diğer özelliktir.

Oyun içi Kontrol:Ana hareket kontrolleri için D-pad,ana aksiyon hareketleri için A,B,X,Y tuşları,start,select,r,l,dokunmatik ekran ve mikrofon

Nintendo Wi-Fi bağlantısı: Nintendo’nun bedava internet oyun servisidir, kablosuz bir ağdan Nintendo wi-fi USB cihazına yahut kablosuz modeme bağlanılarak nete girilir. Bu servisin ilk desteklediği oyun Mario kart DS’dir. Bu bağlantıyı destekteyen oyunların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Teknik Özellikler:

Ekranlar: 2 ayrı 3inçlik TFT LCD. Çözünürlük 256ya 192 piksel, boyutları 62ye 46mm. Alt ekran dokunmatik.

CPU: 2 ARM işlemci,ARM946E-S(67 MHz) ana işlemci ve ARM7TDMI(33 MHz) yardımcı işlemci.

RAM: 4MB, ama GBA slotundan takılan hafıza arttırma kiti (sadece DS browser destekli) ile 14’e çıkartılabilir.

Gereken akım: 1.65 volt

Wi-Fi: 802.11 kablosuz internet bağlantısı

DS kartuşları: DS oyunları depolamak için katı formda ROM kullanılır. Bu kartların işleyişi ve yapısı sıradan hafıza kartlarına çok benzer. Şimdilik sınırları 256MB’dır, bu Nintendo 64 kartuşlarından çok daha gelişmiştir(64MB). Kartın içinde oyun kayıtlarını tutması amaçlı küçük flaş bellek yahut EEPROM bulunmaktadır. Bu kartuşlardan bilgi kopyalamak ve çoğaltmak tamamen yasa dışıdır ve uygulaması suçtur.